Spominska kartica je mediji, ki se v zadnjem času izjemno hitro širi. Z njimi so opremljeni digitalni fotoaparati, v zadnjem času pa tudi veliko mobilnih telefonov, osebnih organizatorjev (pda), predvajalnikov in celo video kamer.

Spominska kartica je elektronski pomnilniški medij za shranjevanje podatkov. Uporablja se v različnih napravah kot so digitalni fotoaparat in kamera, prenosni računalnik, mobilni  telefon, prenosni predvajalec glasbe (mp3 player), konzola za video igrice in drugo.

Glavne značilnosti so:
-možnost večkratnega prepisovanja podatkov
-hranjenje podatkov brez napajanja
-majhna velikost
-robustnost (delujejo tudi v temperaturno manj prijaznih pogojih).

Kot je to pri podobnih izdelkih v navadi, so se tudi tukaj v teku razvoja kartice prilagodile posameznim opravilom, katerim so bila namenjena. Pri nekaterih je bila tako pomembna velikost, pri drugih količina spomina, pri tretjih spet hitrost prenosa podatkov. Zato je nastalo več vrst formatov.

Med prvimi komercialno uporabljenimi formati spominskih kartic (type I cards)  so bile PC kartice (PCMCIA) v začetku 90-ih let.  Danes se uporabljajo samo še v industrijskih aplikacijah za vhodno/izhodne (IO) naprave kot povezovalni standard za različne naprave (npr. modem).

Prav tako so se že v 90-ih letih pojavile tudi spominske kartice, ki so bile manjše od formata PC kartic: CompactFlash, SmartMedia, in Miniature Card. V mobilnih telefonih so uporabljali (SID), v igralnih konzolah lasten format, v napravah kot PDA in predvajalcih glasbe pa izmenljive spominske kartice.

Ob koncu prejšnjega in v začetku tega desetletja so na trg prišli novi formati spominskih kartic (SD/MMC, Memory Stick, xD-Picture Card in veliko variant majhnih formatov). Želja, da bi bile čim manjše, je prinesla ultra majhne velikosti ob katerih so stare »kompaktne« izgledale prav velike.

Pri digitalnih kamerah sta največji del trga zasedala SmartMedia (SM) in CompactFlash (CF). Samo SM je v letu 2001 obladoval kar 50% tega trga, medtem ko se je CF večinoma usmeril v področje profesionalnih digitalnih kamer.

Do leta 2005 je SD/MMC zavzel precej trga, ki ga je prej obvladovala SmartMedia, vendar zaradi naraščajoče konkurence (variante Memory Stick, xD pa tudi CompactFlash ) ne v taki meri.
Na industrijskem področju so PCMCIA kartice še vedno obdržale nek segment, medtem ko je trg spominskih kartic pri mobilnih telefonih in PDA-jih močno razdrobljen.

Dandanes ima večina PC-jev že vgrajene konektorje za različne spominske kartice kot so Memory Stick, CompactFlash, SD in druge. Obstajajo pa tudi adapterji, s katerimi podpremo  več različnih vrst spominskih kartic.

Glavni štirje predstavniki so:
Sonyijev Memory Stick
CompactFlash (CF)
Multi-Media Card (MMC) oziroma naslednik SD
XD card

Sony je razvil popolnoma lasten format, ki ga uporablja v vseh svojih izdelkih. če boste, na primer, kupili čitalec kartic v Sonyevem prenosniku, bo imel odprtino samo za njegov Memory Stick. Po drugi strani pa je razvil približno pol ducata verzij, da bi zadovoljil potrebe karticah za vedno manjše naprave, ki jih razvija.

CF (Compact Flash) je bila ena prvih kartic, ki se je uveljavila in obstala kot standard za srednje in velike
fotoaparate, predvsem zaradi velikih kapacitet spomina, ki jih ponuja (preko 32Gb) in relativno ugodnega razmerja cena/kvaliteta. Preko CF-jevega vmesnika je cela vrsta proizvajalcev razvila različne naprave, katerih osnova so CF spominske kartice. Na primer brezžične in bluetooth kartice, CF trdi disk in modemi, če jih naštejemo samo nekaj. Njihova velikost pa jim je preprečila,. da bi se uveljavili tudi pri manjših napravah, kot so mobilni telefoni, PDA-ji in digitalne kamere.

MMC (Multi Media Card) in SD (Secure Digital) formata sta prišla na trg kasneje in sta bila namensko načrtovana, da bi se uveljavila na področju majhnih kartic. Najprej MMC in kasneje še SD sta imela posebno lastnost, ki ju je ločevala od drugih. Majhno stikalo za zaščito pred neželenim vpisovanjem (podobno kot je bilo na 3,5 palčnih floppy diskih). Z uveljavljanjem vedno manjših naprav sta tudi tu oba formata na voljo tudi v manjših verzijah.

xD je najnovejši član med tistimi, ki so bili sprejeti na trgu. Razvila sta ga  Olympus in Fujifilm z namenom, da
nadomesti CF. Te kartice so bistveno manjše od CF, vendar pa zaenkrat še ne ponujajo tako velikih kapacitet. Njihova glavna prednost je hitrost prenosa podatkov. Ta je zelo pomembna pri prenosu velikega števila bytov pri slikah z visoko resolucijo, ki jih dobimo pri najboljših profesionalnih digitalnih fotoaparatih.

V igralnih konzolah večina proizvajalcev uporablja lastne formate.
-Microsoft Xbox:
•    Xbox Memory Unit (8MB),
•    Xbox 360 Memory Unit (64MB, 256MB, in 512MB)
-Nintendo:
•    Nintendo 64 Controller Pak (256 KB, razdeljen na 123 strani),
•    Nintendo GameCube Memory Card (59- (4 Mib/512 KiB), 251- (16 Mib/2 MiB) in 1019-blok (64 Mib/8 MiB)) Ta kartica je pravzaprav samo modificirana SD kartica.
•    Wii Nintendo GameCube Memory Card compatible (see above) and Secure Digital card compatible
-Sega Dreamcast Visual Memory Unit (VMU) (128 KB razdeljenih v 200 blokov)
-Sega Saturn spominska kartica lahko shrani 20 blokov shranjenih iger.
-Sony PlayStation:
•    PlayStation Memory Card (1 Mb/128 KB razdeljen na 15 blokov)
•    The PocketStation can act as PlayStation Memory Card
•    PlayStation 2 Memory Card (imenovana tudi “Memory Card (8MB)(For PlayStation(r) 2(r))” onscreen)
•    The PlayStation Portable uporablja Memory Stick Duo.
•    The PlayStation 3 je kompatibilna s CompactFlash, Secure Digital, in Memory Stick PRO.
– GP2X GNU/ igralna konzola z Linuxom, uporablja SD/MMC.

Spisek spomisnkih kartic z okrajšavami:
PC Card (PCMCIA), CompactFlash I (CF-I), CompactFlash II (CF-II), SmartMedia (SM / SMC), Memory Stick (MS), Memory Stick Duo (MSD), Memory Stick PRO Duo (MSPD), Memory Stick PRO-HG Duo, (MSPDX), Memory Stick Micro M2 (M2), Multimedia Card (MMC), Reduced Size Multimedia Card (RS-MMC), MMCmicro Card (MMCmicro), Secure Digital Card (SD), SxS (SxS), Universal Flash Storage (UFS), miniSD Card (miniSD), microSD Card (microSD), xD-Picture Card (xD), Intelligent Stick (iStick), Serial Flash Module (SFM), µ card (µcard), NT Card (NT NT+)