Zrkla fotoaparatov, kamer in kamkorderjev pridno iščejo zanimive motive in jih shranjujejo na pomnilniški medij – kartico ali vgrajeni trdi disk. Po vrnitvi pa nas čaka grdo presenečenje – fotografij in filmčkov s kartic ali trdega diska ni, ker je le-ta bodisi odpovedal bodisi je poškodovan. Sledi tišina, nato jok. Verjemite,  scenarij, ki se vse pogosteje pojavlja tudi pri nas. Čedalje večji pritiski na stroškovno učinkovitost proizvodnje in hiter razvoj so namreč pripeljali do tega, da so vsi izdelki, vključno s pomnilniškimi karticami in trdimi diski, vse slabše povprečne kakovosti.

V primeru okvare pomnilniškega medija ohranite mirno kri. Vaši podatki bržkone niso izgubljeni, le težje jih bo pridobiti nazaj. V tem trenutku je vaš najboljši prijatelj strokovnjak in reševalec podatkov. Nikar pa se s popravilom ne ubadajte sami, saj lahko vsak nadaljnji poseg še bolj poškoduje in celo uniči podatke na mediju.

Podjetje Kotar, d. o. o., iz Ljubljane se je do dobra zasidralo na domačem zemljevidu ponudnikov reševanja podatkov. Zato ne čudi podatek, da jim obseg dela na področju restavriranja podatkov strmo raste, in nič ne kaže, da bi se rast ustavila. Še posebej, če vemo, da h Kotarju okvarjenih in poškodovanih pomnilniških medijev ne nosi le cela Slovenija, temveč tudi tujina. Da, prav ste prebrali. Pri Kotarju so svojo dejavnost razširili tudi na območje sosednjih držav, kjer zaenkrat prednjačita Avstrija in Italija, v prihodnje pa naj bi se jima pridružila še katera izmed sosed. Za podjetje je to svojevrstno priznanje, saj se po navadi kakovosti svojih storitev zavemo šele, ko nas pohvali tujec, za domačine pa je to le še ena izmed storitev, ki jih podjetje ponuja.

V Sloveniji se torej le oblikuje pravcati center za reševanje podatkov z različnih medijev. Pri Kotarju v to dejavnost veliko vlagajo. V zadnjem času so namreč pridobili novo znanje ter izkušnje in nenazadnje tudi dodatno sodobno opremo, s pomočjo katere je reševanje ničel in enic s plošč pokvarjenih diskov ter čipov na pomnilniških karticah postalo še lažje in hitrejše opravilo.
Z najsodobnejšo (in seveda pregrešno drago) opremo lahko pri Kotarju sedaj poskrbijo tudi za pomnilniške medije, ki ne dajejo nobenih znakov življenja ali pa so fizično močno poškodovani. Sodobna oprema jim namreč omogoča, da medijem zamenjajo poškodovane dele in iz njih preberejo podatke (pri pomnilniških karticah ob stiku z vodo in nato elektriko naj raje odpove krmilnik (vezni čip), pomnilniški modul, ki dejansko hrani podatke pa ostane nepoškodovan, le mi ne moremo do fotografij). Prav tako najnovejša tehnologija omogoča visoko uspešnost reševanja podatkov s poškodovanih sektorjev trdega diska, pametni nadzorni moduli pa znajo disk izklopiti, še preden bi prišlo do dodatnih okvar. Naprave zaznajo pretirano naprezanje diska in ga ustavijo ali upočasnijo vrtenje plošč, še preden bi se lete poškodovale ali odpovedale. Tako počasi, a zanesljivo rešijo skorajda vse podatke.

Po prejemu diska ali kartice strokovnjaki opravijo pregled medija. Pregled medija (ne glede na medij ali njegovo kapaciteto) stane 30 evrov, znesek pa se v primeru, da do restavriranja podatkov pride, odšteje od končnega zneska. Po pregledu stranko obvestijo o ceni popravila. Cena je seveda odvisna od kapacitete medija in stanja, v katerem se nahaja. Med popravilom vsekakor poskrbijo tudi za ustrezno varovanje in hranjenje občutljivih podatkov, ki lahko za podjetje pomenijo preživetje ali propad.

Vsekakor velja ob okvari pomnilniškega medija ostati miren in se ne prenagliti. Panično ukrepanje lahko trajno poškoduje vaše podatke. Strokovnjaki polagajo na srce, da nikar ne posegajte v elektroniko in mehaniko sami ali s pomočjo sicer tehnično nadarjenega soseda (beri:guruja). Ob zaznavi težav je zato najbolje kar takoj prenehati z uporabo medija. Reševanje izgubljenih podatkov s pomnilniških kartic digitalnih fotoaparatov je s pravcato poplavo tovrstnih izdelkov in nizkimi cenami (ter žal tudi kakovostjo) pristalo na dnevnem redu opravil. No, seveda ni vedno kriv material. Ste pomotoma izbrisali slike z digitalnega fotoaparata? Morda še ni vse izgubljeno. V večini primerov lahko vaše podatke rešijo. Enako kot za pomnilniške kartice velja tudi za priljubljene USB-ključe vseh vrst in oblik.