V primeru okvare trdega diska ali kakšnega drugega pomnilnega medija predvsem ohranite mirno kri. Vaši podatki bržkone niso izgubljeni, le težje jih bo pridobiti nazaj. V tem trenutku je vaš najboljši prijatelj strokovnjak za reševanje podatkov. Nikar se s popravilom ne ubadajte sami, saj lahko vsak nadaljnji poseg dodatno uniči podatke.

Trdi diski so v zadnjih letih vse bolj podvrženi okvaram. A ne toliko po krivdi proizvajalcev, kot nas samih, torej uporabnikov. S pojavom omrežij za izmenjavo datotek preko spleta (P-2-P) je začelo strmo naraščati tudi povprečno število okvar trdih diskov.  Stvar je povsem logična. Trdi diski  enostavno ne zdržijo večmesečnega mučenja “beri-piši-beri-piši”, ki jim ga uporabniki nalagajo. Pogostejša uporaba privede do večjih obremenitev in s tem večjega segrevanja, največji sovražnik elektronskih naprav pa je v normalnih delovnih pogojih prav toplota. Prekomerno segrevanje vodi v odpoved sicer zvestega varuha podatkov.

Seveda škodijo tudi udarci med delovanjem – denimo, da po nepazljivosti zadenemo ob ohišje. Glede tega so mnogo bolj izpostavljeni diski v prenosnih računalnikih, ki jih neredko zaradi nepazljivosti uporabnika doleti kakšna nepričakovana okvara (mimogrede, pri Anniju imajo odličen servis prenosnih računalnikov). Oddajanje čudnih zvokov in morebitno počasno odzivanje sta že znaka, ki bi morala pri uporabniku sprožiti alarm.

V Sloveniji se že oblikuje pravcati center za reševanje podatkov z različnih medijev. Pri Anniju namreč v to dejavnost veliko vlagamo. V zadnjem času smo namreč pridobili novo znanje ter izkušnje in nenazadnje tudi dodatno sodobno opremo, s pomočjo katere je reševanje ničel in enic s plošč pokvarjenih diskov postalo še lažje in hitrejše opravilo.

Ne reagirajte panično – podatke je verjetno mogoče rešiti

In kaj narediti, če nas doleti najhujše – odpoved trdega diska, na katerem hranimo vse bolj ali manj pomembne podatke?

Ohranite mirno kri. Vaši podatki bržkone niso izgubljeni, le težje jih bo pridobiti nazaj. V tem trenutku je vaš najboljši prijatelj strokovnjak za reševanje podatkov. Nikar pa se s popravilom ne ubadajte sami, saj lahko vsak nadaljnji poseg še bolj poškoduje in celo uniči podatke na mediju.

 

Tudi pri računalniškem trdem disku potrebno poiskati primernega zdravnika, in sicer specialista za reševanje podatkov. Nesrečnežu bomo pomoč nudili v Annijevi ambulanti, kjer bo nazadnje tudi popolnoma okreval, oziroma bodo okrevali vsaj podatki na njem. Pri Anniju smo namreč poseben oddelek v podjetju namenili reševanju (ali strokovno rečeno restavriranju) podatkov iz mrtvih, nemih ali popolnoma pokvarjenih trdih diskov. O razlikah med njimi tokrat ne bi razpravljali – skupno jim je to, da navaden uporabnik ne more do podatkov, ki se morebiti še nahajajo na njih. Annijevi strokovnjaki med diski ne delamo razlik in smo pripravljeni pomagati vsakemu poškodovancu, ne glede na znamko, starost, velikost in stanje, v katerem je pacient priromal v ordinacijo.

Vsekakor velja ob okvari trdega diska ostati miren in se ne prenagliti. Panično ukrepanje lahko trajno poškoduje vaše podatke. Strokovnjaki polagajo na srce, da nikar ne posegajte v elektroniko in mehaniko trdih diskov sami ali s pomočjo sicer tehnično nadarjenega soseda (beri: guruja). Ob zaznavi težav je zato najbolje takoj prenehati z uporabo medija. Pri Anniju namreč zmorejo uporabnike rešiti iz še tako težkih zagat.