USB ključ

USB ključ (USB flash drive) je majhen, lahek, robusten in priročen zunanji pomnilnik, ki nadomesti disketnik ali CD/DVD.

 

Glavni deli:
 

 • ploščica tiskanega vezja (TIV) s spominskim integriranim vezjem (NAND Flash) za shranjevanje podatkov, kontrolna elektronika za vpisovanje in branje in kristalni oscilator s fazno zaključeno zanko (phase-locked loop - PLL)
 • moški del type-A USB konektor
 • plastično, kovinsko ali gumijasto ohišje
 • Dodatno ima lahko še
 • LED diodo, ki indicira prenos podatkov (branje oziroma pisanje)
 • stikalo za zaklepanje
 • pokrovček za USB konektor


 

Njegove glavne prednosti proti starejšim predhodnikom so manjša velikost, večja hitrost, večja zanesljivost, večja kapaciteta spomina in večja trpežnost. Danes se osebni računalniki prodajajo brez disketnih pogonov, vsi pa imajo USB priključek.

Večina USB klučev uporablja type-A USB priključek, kar pomeni, da ga lahko vtaknemo v vsak običajni PC brez adapterja ali povezovalnega kabla. Potrebno napajanje za svoje delovanje dobi ključek preko USB konektorja.

Prvi proizvajalci so bili Trek s ThumbDrive v začetku leta 2000, Izraelska tovarna M-Systems (novembra 2006 jo je prevzel SanDisk) in IBM. Slednji je najprej prodajal DiskOnKey firme M-Systems, v decmbru 2000 pa je začel prodajati USB Memory Key z 8MB pomnilnika.

Moderni flash ključki se povezujejo že po standardu USB 2.0, vendar zaradi tehničnih omejitev NAND flash tehnologije ne izkoriščajo polne hitrosti, ki jo ponuja USB 2.0 in znaša 480Mbit/s.  Tipične povprečne hitrosti prenosa podatkov so okrog 3MB/s, maksimalne pa od 10-60 MB/s.
 

USB Flash ključek se največkrat uporablja za osebni prenos podatkov oziroma datotek kot so slike, dokumenti, video posnetki,…  Ostala področja uporabe pa so še:
 

 • varno shranjevanje datotek z enkripcijo
 • shranjevanje programov za sistemske administratorje (konfiguracijske datoteke, antivirusni  programi
 • prostor za začasno shranjevanje podatkov,..)
 • poganjanje  aplikacije brez nameščanja na osebni računalnik (Mozilla Firefox, Opera, Creative MuVo, …)
 • zagon operacijskih sistemov (boot) oziroma LiveUSB,  podobno kot LiveCD
 • operacijski sistem Windows Vista  z ReadyBoost omogoča s pomočjo nekaterih flash kličkov povečanje sistemskega spomina
 • uporaba kot audio player (Creative MuVo in iPod shuffle)
 • shranjevanje glasbenih datotek (format mp3 ali Ogg), ki jih potem lahko poslušamo na Hi-Fi napravi ali CD napravi z USB konektorjem
 • shranjevanje najboljših rezultatov (high score), trenutnih slik (screenshot), napredka v igri za različne arkadne igre

  
Dobre lastnosti:
 

 • neobčutljivost na praske je velika prednost proti disketam, CD in DVD
 • kompaktnost: že najcenejši lahko shranijo velike količine podatkov (več kot CD -740 MB ali celo DVD 4.7GB)
 • majhna poraba, ki mu omogoča napajanje kar z osebnega računalnika in ne potrebuje dodatnega napajalnika
 • večina novejših operacijskih sistemov jih prepozna in z njimi dela brez težav
 • nekateri USB ključi so vodo odporni in prenesejo celo pranje v pralnem stroju.


   V neki oddaji so flash ključek skuhali, zamrznili z ogljikovim dioksidom (-78 stopinj) , potopili v različne kisline, peljali čezenj s terenskim vozilom in ga izstrelili z možnarjem v steno. Podjetju, ki se specializirano ukvarja z reševanjem izgubljenih podatkov z računalniških diskov, je uspelo rešiti prav vse podatke. Vsi ostali spominski mediji, ki uporabljajo optične ali magnetne diske, so bili ob enakem postopku popolnoma uničeni.

Slabosti:

Tako kot vsi spominski mediji s flash tehnologijo, ima omejeno število ciklov branja in pisanja, ki znaša ob normalnih pogojih nekaj 100.000 operacij. Večina USB Flash ključkov nima zaščite pred nezaželenim pisanjem. Zaradi majhne velikosti ga prav lahko kje pozabimo sli izgubimo.

V zadnjem času se v angleščini za USB ključ pojavlja poleg USB Flash Drive tudi kratica UFD. Velikokrat pa se uporablja kar ime napravi posameznih proizvajalcev npr:Cruzer, TravelDrive, Disgo, …

Kapaciteta Flash ključkov se nenehoma povečuje. Lani so tako prenehali izdelovati ključke, ki bi imeli manj kot 0.5 GB spomina. Vse današnje naprave že delujejo z visoko hitrostjo prenosa (high speed), na voljo pa so tudi že ključki z 64 GB spomina.

Lexar pripravlja USB FlashCard - kompakten flash spomin, ki naj bi zamenjal različne tipe spominskih kartic. Pretec je predstavil podobno kartico, ki se bo prav tako priključila v vsak USB vhod, njena debelina pa je le četrtina tiste, ki ji pripravlja Lexar. SanDisk ima napravico poimenovano SD Plus, ki je SecureDigital spominska kartica z USB konektorjem.

Za kontrolirano shranjevanje in uporabo dokumentov zaščitenih z avtorskimi pravicami je, predvsem za študente, SanDisk pripravil posebno tehnologijo imenovano FlashCP.

 

 


 

Anni d.o.o.
Motnica 7a
1236 Trzin

resevanje-podatkov.anni.si 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

tel. 01/ 5-800-887
info 24/7 031/692-555

 

Aktualno

08/05/2014 Saso
"Ko se disk pokvari", objava prispevka na Kanal-u A o reševanju podatkov, ki ga izvajamo v našem...

Pohvale

02/03/2020 admin
Iskreno se zahvaljujem za storitve podjetja ANNI, saj so mi rešili več kot samo podatke s SSD diska....
04/05/2018 amatej
Pozdravljeni, zahvaljujem se vam za profesionalno in uspešno izvedbo reševanja podatkov in zelo...
23/04/2018 amatej
Na raziskovalnem institutu v Franciji se je pokvaril disk na racunalniku z zelo pomembnimi podatki....

Tagi

sex-videos-720p