Zgodilo se je. Crknil je naš edini strežnik. Strežnik, za katerega smo tako lepo skrbeli, nas je pustil na cedilu. Dva od štirih diskov sta prenehala dihati in naša poslovna pot se je ustavila. Tri leta razvoja spletnih aplikacij je bilo uničenih. Tri leta dela je bilo zaman? Mnogo uspešnih slovenskih podjetij je izgubilo njihove spletne aplikacije, med njimi najbolj uspešna slovenska podjetja  … Vse se je končalo na poletno sobotno jutro. Back-up podatkov nismo imeli, bili smo uničeni. Sredi čudovite poletne nedelje, smo mrzlično iskali nekoga, ki nam bo pomagal.

Našli smo znanca, ki nam je vliv kanček upanja, da bomo podatke rešili. Hitra diagnostika, nam je vse upe pokopala. Nič ne bo. Kaj pa zdaj? Ura dve zjutraj, mi sredi Ljubljane in brez podatkov, naši naročniki brez aplikacij in internetnih strani. Vsi poklapani, smo gledali predse, in le eno nam še ostalo. Kako naprej? Iskali smo podjetje, ki bi mu zaupali zahtevno nalogo. V ponedeljek zgodaj zjutraj, smo nesli strežnik v podjetje Kotar. Sprejem je bil lep. Situacija je bila resna. Ni bilo časa za hece, vendar smo verjeli, da je strežnik v dobrih rokah. Razen Aljoša, našega administratorja, ki je medtem že obupal nad računalniki, čeprav ga spremljajo že celo življenje. Tako se je začelo. Čakanje. Prvih nekaj ur je bilo strašnih. Klic iz centra Kotar ni napovedoval nič obetavnega. Razložili so nam, da so diski resno poškodovani, in da bo potrebnih veliko ur, preden dobimo podatke nazaj. In se jih bo dalo dobiti?? In jih bodo dobili nazaj?? Skoraj zagotovo, je bilo slišati v slušalko.

Nič niso obljubili, nič prehitevali. Odločno in profesionalno so bili boj z diski, a novica, da obstaja možnost ..  Novica, ki je nas je poslala nazaj v igro. Vsi smo se veselili, razen Aljoša. Še vedno ni verjel, da jim lahko uspe. Tako smo čakali. Kadar smo se za minutko oglasili pri njih, so nas pomirili, da bo vse ok in da delajo noč in dan. In to je bilo res. Noč in dan so delali, da bi uspeli. Da je bilo kot v filmu, je vmes hladno crknil še tretji disk. Vendar se fantje niso dali. Delo in trud sta bila poplačana. Uspeli so. Utrujeni od boja s časom, so nas poklicali in sporočili veselo novico – podatke so rešili. Ko sem poklical Aljoša, da mu sporočim veselo novico ni verjel. Osebno je šel sredi noči iskat prenosni disk, na katerem so bili vsi podatki. Ko me je videl, je rekel, da se mu zdi, da je srečal odrešenika.

Priklopili smo prenosi disk na računalnik in začeli postavljati podatke na svoje mesto. Kaj naj napišem. Hvala ekipa Kotar. Neverjetno, ste naredili verjetno. Rešili ste kar nekaj delovnih mest, rešili tri leta trdega dela .. rešili ste naše podjetje. Iz srca še enkrat hvala. Upamo, da vam bomo nekoč lahko takšno pomoč vrnili.

Vsem, ki se ostali brez podatkov ali potrebujete računalniški nasvet. To je pravo mesto za Vas. Tukaj boste v družbi pravih mojstrov.

Hvala ekipi Kotar,
Aljoša, Aleš, Jure, Peter, Boštjan, Roman