Premikanje velikih količin podatkov iz diska na disk je velikokrat potrebno iz številnih razlogov. To je najlažje storiti s kloniranjem diska, ki premesti vso digitalno vsebino z originalnega spominskega medija na drug trdi disk ali SSD. Uporablja se ga za izdelovanje identičnih kopij operacijskega sistema na številnih računalnikih. Obenem pa je to idealna tehnologija, ki nam omogoča izdelovanje varnostnih kopij operacijskih sistemov, sekundarnih diskov, zunanjih diskov ipd. Mogoče pa je tudi obnoviti računalnik, ki so mu virusi ali programske napake poškodovale operacijski sistem.

Izdelava varnostnih kopij s kloniranjem diskov

Storitev kloniranja diska se pogosto uporablja za izdelovanje varnostnih kopij. Podjetja imajo morda največ koristi od kloniranja, saj lahko pomembne podatke strank, poslovne načrte, načrte razvoja produkte ipd. shranijo na trdi disk ali SSD. To je izredno uporabno v primerih okvare računalnikov, napadih hekerjev, poškodb, ki jih povzročijo virusi in še mnogo več. Mogoče pa je tudi klonirati delujoč poslovni prenosnik ali namizni računalnik. Ob sesutju operacijskega sistema lahko obnovimo računalnik s kloniranim spominskim medijem. Tako ni potrebe po ponovni namestitvi vseh programov, gonilnikov za strojno opremo in operacijskega sistema.

Nadgradnja trdega diska na hitrejši SSD

Dandanes še vedno veliko računalnikov uporablja klasični mehanični trdi disk. Njegove prednosti so zanesljivost, nizka nakupna cena in dolgotrajno delovanje. Sčasoma pa lahko postane dokaj počasen, če se na njemu nahaja veliko podatkov. Stare računalnike je mogoče nadgraditi z SSD diskom. Za to ne potrebujemo nikakršnih dodatnih naprav, programske opreme ali drugih stvari. Dovolj je, če opravimo kloniranje diska na SSD. Edini pogoj je ta, da je svež SSD disk enako velik kot količina zapisanih podatkov na trdem disku. Ko se konča kloniranje, lahko računalnik takoj prižgemo in pričnemo uporabljati.

Namestitev operacijskega sistema na več računalnikov hkrati

Nakup novih računalnikov za podjetniško rabo nam lahko predstavlja dokaj veliko nadaljnjega dela. Sama postavitev računalnikov, monitorjev, tipkovnic, mišk in druge periferije je dokaj preprosta. Veliko dela je s samim nameščanjem operacijskih sistemov in aplikacij na vsak računalnik posebej. Veliko bolj učinkovito je, če težavo rešimo s kloniranjem diskov. Ko opravimo namestitev operacijskega sistema in aplikacij na enem računalniku, lahko nato disk kloniramo na druge računalnike. S tem se izognemo posamičnem delu nameščanja številnih programov in operacijskega sistema, saj je celoten proces samodejen. Kloniranje je tudi veliko cenejše, kot če bi, na primer, morali najeti strokovnjaka za usposobitev vsakega računalnika posebej.

Varnostno kopiranje določenih datotek

Pri kloniranju diska ni nujno, da naredimo popolno kopijo vseh podatkov. Lahko si izberemo samo kritične datoteke, ki so za nas nujni. V primeru nehotenega izbrisa podatkov nam je tako omogočeno, da samo izgubljen del povrnemo hitro na naš delovni računalnik. Tak način kloniranja je zelo uporaben v okoljih, kjer računalnik ali računalnike uporabljajo številni uporabniki. V takih primerih hitro pride do človeških napak, kjer se lahko izbrišejo podatki, ki so za nekoga pomembni.
Izdelava varnostnih kopij in identičnih kopij operacijskega sistema je uporabno tako za podjetja kot tudi domače uporabnike. Najbolj ključno je za ljudi, ki želijo vedno imeti možnost hitre povrnitve izgubljenih podatkov v primeru nedelujočega operacijskega sistema.