Zgodilo se nam je vsem – morda smo hiteli in ponesreči izbrisali slike s svojega pametnega telefona in najbolj ironično pri tem je bilo to, da smo imeli iskren namen izbrisati stvari s telefona, ki jih ne rabimo več. Ni razloga za paniko saj obstajaja veliko načinov kako obnoviti izbrisane slike iz mobitela. Obstajajo programi, ki so že vgrajeni v telefon in tudi razne aplikacije, ki bodo preiskale naš telefon in poiskale izbrisane slike. Lahko se pa tudi spominsko enoto telefona (SD kartico) strokovno prebere v laboratoriju in poizkuša rešiti slike. Spodaj bomo našteli nekaj napotkov kako obnoviti izbrisane slike na telefonu.

Kako obnoviti izbrisane slike na telefonu

Na srečo so že proizvajalci telefonov imeli veliko izkušenj z uporabniki, ki so izbrisali slike s svojega telefona in so inkorporirali rešitve v sam telefon. Pri Applu so inženirji v iOS8 in naslednje operacijske sisteme vgradili samo aplikacijo, ki lahko poišče in obnovi izbrisati slike na telefonu. Kako obnoviti izbrisane slike na telefonu Android? Najbolje je uporabiti aplikacije, ki jih dobimo z Google Play trgovine.

Android pametni telefon

Kako obnoviti izbrisane slike iz mobitela Android je dokaj preprosto, če uporabimo vrsto Android aplikacij, ki nam lahko rešijo podatke. Lahko probamo eksperimentirati in poiščemo aplikacijo, ki nam najbolj ustreza. Na vprašanje »kako povrniti izbrisane datoteke na telefonu« bomo našli podoben odgovor. Obstajajo univerzalne aplikacije, ki nam bodo povrnile vse zbrisane podatke in take, ki se bodo osredotočile samo na slike ali druge datoteke.

Uporaba večine teh aplikacij je dokaj preprosta; odpremo sam program in zaženemo iskanje slik. Čez nekaj časa se bo vrnil spisek vseh slike in datotek, ki jih je program našel in lahko si bomo izbrali, da jih poizkuša povrniti.

Uporaba teh aplikacij pride z določeno mejo rizika saj moramo na telefonu izvesti »root« dostop, ki nam lahko prekine garancijo in ni priporočeno. Kako obnoviti izbrisane slike na telefonu je najbolje prepustiti strokovnjaku, če imamo telefon še vedno v garanciji.

Vprašanje je kako povrniti izbrisane datoteke na telefonu? Morda ni pametni telefon in nima te funkcije, ali pa se noče prižgati. Potem bomo potrebovali strokovno pomoč. Ne glede na to kaj se je s telefonom zgodilo (programska ali mehanska okvara) se z večino naprav, da obnoviti vse shranjene informacije, kot so slike, aplikacije in drugo.

Apple pametni telefon

Apple, ki je znano podjetje, ki vedno inovira je rešil težavo kako obnoviti izbrisane slike iz mobitela. Od iOS8 imajo vsi Apple naprave že vgrajeno funkcijo reševanje slik. Slike ostanejo v košu 40 dni, potem jih pa telefon sam pobriše.

 

Kako to naredimo?

Prikličemo našo Photos App in gremo v albume, nakar na dnu bomo našli »nedavno pobrisane«, kjer bomo našli slike, ki smo jih izbrisali v zadnjih 30 dneh. Lahko samo tapnemo na slike, ki jih želimo obnoviti in smo rešili težavo.

Skoraj vsem se je že zgodilo, da smo želeli obnoviti slike iz telefona že daleč po tem ko smo jih izbrisali. To velja seveda za vse pametne telefone in če uporabljamo Apple, potem so naši podatki že verjetno shranjeni na iTunes ali iCloudu iz kje lahko obnovimo naše slike. Enako velja za Google Photos. Kot smo že omenili prej, lahko najprej obiščemo koš in poiščemo tam slike, če jih je možno obnoviti. Če pa je preteklo že več časa in to ni opcija, potem je najbolje, da uporabimo katero izmed drugih aplikacij, ki jih najdemo za iPhone in imajo možnost obnovitve datotek.

Kako povrniti izbrisane datoteke na telefonu

Le malo katera težava na našem telefonu nas lahko spravi v slabo voljo, kot pa če smo ponesreči pobrisali naše najljubše datoteke. Kako obnovimo izbrisane slike na telefonu? Lahko so to slike, aplikacije, sporočila ali karkoli drugega, kar nam je pomembno. Če se znajdemo v situaciji, ki se zdi brezizhodna in iščemo po celem telefonu svoje datoteke, ki jih ne najdemo se moramo zavedati, da je še vedno upanje. Zastonjske aplikacije in tudi orodja obstajajo, ki nam lahko dokaj hitro povrnejo vse informacije in odgovorijo na vprašanje »kako povrniti izbrisane datoteke na telefonu«. Najbolje je seveda, da prenehamo uporabljati telefon in ga odnesemo k strokovnjaku.

Naredimo kopije za prihodnost

Varnostne kopije so vedno najboljša rešitev za vse tegobe, ki se nam lahko pripetijo ob uporabi katerekoli elektronske naprave s spominskim medijem. Lahko je to računalnik, tablica ali pametni telefon. Večina proizvajalcev pametnih telefonov ima že aplikacije narejene, ki jih lahko prenesemo z njihove spletne strani, in nam omogočilo izdelavo varnostne kopije.

Tako lahko kopiramo naše kontakte, slike, videje in sporočila. Seveda, se nam lahko zgodi, da to pozabimo narediti in potem smo prepuščeni sami sebi, da najdemo rešitev. Če ne moremo ali nočemo nareditii varnostne kopije se vedno alternativne rešitve na voljo. Lahko uporabimo eno izmed rešitev za shranjevanje v oblaku in se tako ognemo izdelovanju varnostnih kopij. Kako povrniti izbrisane datoteke na telefonu je najlažje preprečiti z izdelavo varnostne kopije ali shranjevanju v oblaku.