Če počistimo disk pomeni, da ne pustimo nič več uporabnega na njem, kar je zelo uporabno, če želimo zaščititi računalnik, ki ima zelo veliko osebnih podatkov na njem. Razlogov za to je lahko veliko in čiščenje diska nam omogoča, da naše informacije ne pridejo v zlorabo. Če formatiramo trdi disk, SSD, USB ključ ali katerokoli drugo naprave, ne pomeni, da smo pobrisali informacije ampak ravno nasprotno – informacije so še vedno tam, samo nevidne so nam, z uporabo pravih orodij se jih pa da zelo hitro priklicati in prebrati. Če pa počistimo disk pa ne pustimo nobenih sledi o tem, kaj smo počeli na računalniku.

Kako počistim trdi disk

Časovno je odvisno od hitrosti same enote saj veliki diski lahko rabijo tudi več ur, da jih popolnoma počistimo. Obstaja veliko brezplačnih programov, ki jih lahko naložimo na računalnik, ki bodo počistili disk. Lahko so v okolju Windows ali Linux in pa tudi DOS. Za profesionalno čiščenje diska je najbolje povprašati strokovnjaka, saj tudi če enkrat pobrišemo disk, ni nujno da bo ostal varen pred zlorabami, saj se veliko informacij da še vedno pobrati. To lahko rešimo samo tako da izvedemo čiščenje diska z posebnimi programi.

Kam moram vedeti

Ko formatiramo katerikoli medij naredimo nekakšno osnovno čiščenje diska, ki pobriše particijo na hiter način. To je dovolj za večino uporabnikov ampak, če bi želeli nekaj močnejšega, moramo uporabiti poseben program. Čiščenje disk je neodvisno od operacijskega sistema in ko formatiramo particijo, zbrišemo podatke samo na tej particiji. Če ima disk več particij, potem moramo formatirati tudi te, ali pa počistiti celoten disk.

Za vedno želim izbrisati podatke

Če so podatki občutljive narave potem preprost format ne bo dovolj, da bi zaščitili naše podatke. Potrebovali bomo program, ki nam bo pobrisal disk in tudi nezaseden prostor. To je pravilno čiščenje diska. Zakaj nezaseden prostor? Ker se tam velikokrat nahajajo datoteke, ki smo jih že mi sami pobrisali (delete in uninstal funkcija). Ko podatke zbrišemo jih v resnici samo označimo za zbrisane in tako so na našem disku lahko kar še nekaj časa oz. dokler jih drugi podatki ne prepišejo.

Uničimo podatke za vedno

Kot smo prej omenili, ko izbrišemo podatke z katerega koli medija v resnici so še vedno prisotni na sami napravi. Če se želimo prepričati, da jih bomo odstranili za vselej, je najbolje to prepustiti strokovnjaku, ki bo z posebnimi orodji pobrisal disk. Vse informacije, ki so bile nepravilno pobrisane z spominskih medijev se da obnoviti in prebrati, kar ne želimo. Čiščenje diska strokovno poteka ponavadi na 3 načine:

Brisanje s programom:

Strokovnjak bo s posebnimi programi pobrisal celotni disk večkrat, ki bo onemogočil, da bi se lahko dalo rešiti uporabne informacije.

Brisanje z magnetom:

To uporabljajo razne vladne inštitucije in podjetja, ki so podatki ključnega pomena. Čiščenje diska lahko poteka tudi z magnetom, ki pobriše vse informacije in tudi onesposobi sam disk.

Fizično uničenje:

Strokovnjaki bodo uničili disk s čemer bodo zagotovili, da ni možno dol nič več prebrati.

Če bomo potrebovali čiščenje disk se pozanimajmo kaj bi bila prava rešitev za nas. Previdnost ni nikoli odveč v današnjem digitalnem svetu.